10 aug. 2015

Allt från showande björnar till palliativ vård.


En vecka full med program är förbi. 
Efter att inte haft en endaste dag riktig semester med avbytare på hela sommaren så fick vi trots allt, med ganska kort varsel, hela tre dagar att göra vad vi ville på. Så förra veckan blev det en liten kort semestertur.
Vi kan ju säga som så, att bondens liv har inte varit lätt denna sommar. Vädret som varit, har mer eller mindre tärt på alla reserver, så att få komma bort ett par dagar var verkligen ett skönt avbrott. 

Vi började vår resa på onsdag med ett besök i Ähtäri djurpark, senare på kvällen var det dags för sonens fotbollsmatch, även den i Ähtäri. Därefter bilade vi vidare till Nokia, där vi tog in på hotell Rantasipi Eden. Efter att även i fjol besökt samma hotell med lysande recensioner, så var valet ganska självklart, att vi skulle bo just där. Varför byta ut ett vinnande koncept.
Där blev det så ett par dagar med massa bad och en del shoppande.

På fredag kväll anlände vi tillbaka till hemsoporna och då var det att genast ta tag i alla djursysslor, som under tiden vi varit borta skötts av de tre äldsta sönerna.

Lördagen gick åt till att handla mat, tvätta, tvätta, tvätta och diverse hushållssysslor. På kvällen ordnade vi med övernattning åt yngsta och styrde kosan mot Maxmo, där det ordnades dans på paviljongen. Och så roligt det var att äntligen komma ut och dansa. Det är verkligen något av det roligaste som finns, att dansa. Borde vi göra oftare, tänker jag alltid efteråt.

Söndagen sov jag då måånga timmar längre än tuppen, och efter att jag gnuggat sömnskorven ur ögonen så var det dags för 2-årskalas. Och charmigare 2-åring får man leta efter. Hon sjöng för oss alla, både på finska och svenska. Tuiki, tuiki tähtönen och Ihahaa hepo hirnahtaa, hörde till stjännumren :)

Efter att ha firat tvååring med presenter och tårta bar det av raka spåret till Norrvalla i Vörå för att delta i välgörenhetskonsert. En konsert ordnad för att samla in pengar för den palliativa vården. Initiativtagare för galan var Sebastian Bystedt i samarbete med Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb. Alla intäkter gick oavkortat till den palliativa vården. För underhållningen stod humorgruppen KAJ och ståuppkomikern Alfred Backa.
Sebastian som själv är sjuk i cancer har valt att göra något gott av sin situation. Och jag själv kan inte nog beundra de människor som finner styrkan och modet att göra något liknande. Så starkt! Men det är också här den äkta viljan att hjälpa kommer fram, att verkligen jobba från hjärtat. Och det tror jag att vi var många som kände i går under konserten. All den värme som fanns i salen och att alla som var närvarande verkligen ville dra sitt strå till stacken för en god saks skull.
Man kan inte avsluta en redan bra vecka på ett bättre sätt. Det var så bra!

Kameran däremot har fått vila den största delen av tiden vi har flängt på. Enda stället där den verkligen användes var vid djurparken i Ähtäri.
För en gångs skull kan vi säga att vi såg så gott som alla djur i parken. Ofta när det är lite varmare, som det råkade vara just den dagen vi var där, så ligger dom mest och sover någonstans utom synhåll. Men inte denna gång så därför följer nu en bildbomb från vår runda i djurparken.
 Att råka komma till något av djuren när matmor är på besök är alltid lite extra kul för då visar djuren verkligen upp sig från sin bästa sida. Som här hos järven. Ett av våra farligaste rovdjur. Kan man inte riktigt tro. Den är ju inte så stor. Men både renar, och till och med älgar kan vara deras byte, dock i sällsynta fall. Döda kadaver är väl det som hör till deras vanligaste föda.  Inne hos renarna var det full kalabalik. Veterinären var inne i inhägnaden och hade sövt en av kalvarna, vilket gjorde de andra renarna väldigt uppstressade. De sprang runt, runt med en himla fart. Så pass att stora bocken bruse nästan såg ut att tappa andan.


 Här gänget som jag hade sällskap av. Familjen vildsvin.

 Alpacka. Jag brukar föreslå att vi skall skaffa oss några alpackor för att utöka fickpengarna. Alpackagarn är ju väldigt populärt just nu :)

 Och så var vi på väg in i ugglehuset. Visst ser ni också ugglan Helge i han till vänster i bild. 
Ni minns från barnprogrammet Från A till Ö.


Lodjuret, han ville inte visa upp sig desto mera. Låg bara uppe på sin hylla och tog det lugnt.

Svanen är ju inte mera så sällsynt som den var tidigare. Nu kan den till och med bli till ett problem på många håll när den håller till i böndernas odlingar. 

Bävern sussade sött i sitt bo.Halvvägs så svalkade några sig med en hjärnfrys. Själ föredrog jag kaffe med glass.

En söt liten ekorre skuttade omkring där mellan matborden, i väntan på att någon skulle fälla något gott från tallriken.

Familjen älg låg samlad i gräset. Hade jag haft en vitaminburk i fickan hade jag säkert hivat in den i förhoppning att mamma älg hade knaprat i sig den. Hon såg verkligen eländig ut. Månne hon var gammal eller annars i dåligt skick. 


Så nästan sist ut på rundan, kommer höjdpunkten. Björnarna.
 Och den här dagen var dom verkligen på sitt bästa showhumör. I flera omvarv poserade de så att alla i publiken säkert skulle hinna ta sina bilder.
Och även här råkade vi ha matmor med på plats. Och som han tänjde och sträckte på sig, nallebjörnen, för att få ännu en äppelbit eller en apelsinklyfta.
Den här veckan blir det inga lata semesterdagar. 
Nej, om ett par dagar är det dags för skolstart och skogen är full med bär som borde plockas. 6 kommentarer:

 1. Ni hat hunnit ha mycket trevligt på några dagar. Ja bara man får komma bort ibland några dagar så är det roligt att komma hem igen. Kan tänka mig att sönerna trivdes för djurparken är ju alltid intressant. Om två veckor ses vi på Juthbacka. Ha det så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djurparken är alltid ett populärt resmål. Fast jag har varit dit otaliga gånger så åker jag gärna dit igen. Och pojkarna tycker också att det är intressant :)

   Radera
 2. Oj så mycket ni har hunnit med.. Vi har avbytare nu å,,en några dagar, men de går åt att ta in andra skörden av AIV..Jag har så menat att åka till Ähtäri med Ida o Albin nån sommar men nu har de ju inte vart hit nått i sommar så då får vi vänta tills nästa sommar,för visst är det häftigt med alla djur! ha de bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här var det också mitt i grässkörden när vi var bort. Men det är ju alltid något jobb på gång, så ibland är det bara att sticka i väg om det skall bli av. Och gräset fanns kvar när vi kom hem och nu är det ju bra väder för att ta in det :)

   Radera
 3. Vad roligt att upptäcka att du är tillbaka igen, du ligger bland mina favoriter men det har inte varit så mycket datatid i sommar, så det var först nu jag såg att du var tillbaka. Kul.
  Kollar mest på handarbete och recept, men läser även annat du skriver.
  Mvh Birgitta i Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du tittade in :)
   Visst är det så att datortiden blir ganska minimal sommartid. Och lika är det med handarbete, men vi går mot höst och då blir det åtminstone mera av tiden till att handarbeta.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...