16 dec. 2014

Vetelängder med fyllning

I söndags så ordnades det grötdag på de yngsta barnens skola.
På programmet fanns servering av risgrynsgröt, lotteri och försäljning av bakverk.
Mitt bidrag till försäljningen den här gången var vetelängder med en god fyllning.


 Fyllda vetelängder

6 dl mjölk
1 1/2 påse torrjäst
150 g halvsmält smör
2 krm salt
1/2 dl rårörsocker
1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemumma
12-15 dl vetemjöl

Fyllning
75 g mjukt smör
3/4 dl rårörsocker
150 g riven mandelmassa
1 msk kanel

Gör en vanlig vetedeg. Låt degen jäsa i 40 minuter. Under tiden blandar man ihop alla ingredienser till fyllningen.
Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en rektangel.
Bred ut fyllningen i en ca 10 cm bred sträng på mitten av degplattan. Skär 2 cm breda remsor från båda sidorna in mot fyllningen. Vik remsorna lite i kors över varandra, turvis från sida till sida. Låt längderna jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.



I kväll står skolans julfest på tur och om inte förr, så med den brukar en viss julstämning infinna sig.
Lucia och tomten lär vara på plats.




3 kommentarer:

  1. Så gode dina vetelängder såg ut. Blir sugen, det är nog minst fem år senast jag bakat såna! Borde kanske pröva om man har talangen kvar :)

    SvaraRadera
  2. Ja de såg ut som värsta bagerilängden..så himla fina, du kan du!!. Jag brukar nog nån gång bal längder, men det blir såna där vanliga tråkiga...ha de bra

    SvaraRadera
  3. Tack för trevlig överraskning med det vackra julkortet. Kände direkt igen bilden som jag beundrar. Önskar hela familjen en god jul så här lite på förhand.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...