21 nov. 2014

God paj med päron


Att slänga bort mat är något som jag ogillar starkt. Matrester, grönsaker, frukter, torrvaror, va än det må vara, så känns det alltid fel att kasta mat i soporna. Hellre försöker jag då i mån av tid och inspiration att hitta på något att laga av dessa varor. 
Det var på det viset den här päronpajen blev till. Hade två stora saftiga päron som låg i fruktskålen och såg lite för bruna ut i skalet för att någon skulle vilja äta upp dem. Men i en paj visade det sig funka fint.

 Jag utgick från ett recept ur senaste numret av tidningen Leivotaan. Och ändrade efter behov för att få en glutenfri variant. Och eftersom jag råkar vara en stor vän av kardemumma tyckte jag att den här var supergod! Det hade kanske fått vara ett päron till, päronsmaken försvann lite där bland alla kryddor. Men riktigt bra så här också.

100 g smör
2 dl socker
1 ägg
2 dl glutenfri mix
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
2-3 stora päron
kanel, rårörsocker och sesamfrön

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget, vispa. Blanda mjöl och kryddor och rör ner i smörblandningen. 
Smöra en pajform och bröa med sesamfrön.
Tryck med mjölade händer ut smeten i formen.
Riv päronen grovt och bred ut ovanpå pajdegen. Strö över kanel, mörkt rårörsocker och sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Serverade pajen tillsammans med vaniljvisp.


Någon påstod att det är första advent nästa helg. Kan jag väl aldrig tro. Jag och jul ni vet. Ingen bra kombo. (En del av mina åsikter kring julen har jag ordat om tidigare och finns att läsa här ifall ni vill.)

Önskar er alla en bra helg!

4 kommentarer:

  1. He sir bra ut.ja baka en dag också glutenfritt å på havremjölk .men he vart ti gas på stourmosan.P.S ja lägger ljusstakan strax före jul,Trävli hälg

    SvaraRadera
  2. Hej. På vårt kaffebord dukades denna paj fram i dag. Tack för receptet.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...