4 maj 2014

Ett mellanting mellan pizza och paj.


Receptet som jag har utgått ifrån till den här pizza/pajen vad man nu skall kalla det, har jag hittat för länge sedan i ett pirkkablad. Och sedan dess har det utvecklats till en egen version som passar vår familj och våra smaklökar.
Jag har under lång tid kommit mig långt på att göra två plåtar av dylika maträtter men nästa gång är det nog bara så, att det skall plussas på en plåt. 
Blir det sen fler än tre plåtar får jag uppsöka plåtbutiken först.
Med andra ord, det här är mycket omtyckt i vårt hus.



Broilerpizza/paj

Botten: en plåt
2 dl vatten
50 g smält smör
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl (för glutenfri botten använd Sempers Grov Mix)
1 tsk bakpulver

Fyllning: det här räcker till två plåtar
1200 g marinerade broilerstrimlor t.ex honung
2 stora paprikor, gärna i olika färger
1 bit purjolök
2-3 klyftor vitlöksklyftor
1 msk soijasås
1 tsk paprikakrydda
1-2 tsk basilika, oregano el annan örtkrydda
krossad svartpeppar
riven ost

Botten: Lägg vatten, smält smör och salt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt blandningen i vätskan. Rör om till en jämn smet.

Fyllningen:Strimla paprika och purjolök. Krossa vitlöksklyftorna.
Bryn broilerstrimlorna i lite smör i en stekpanna. Tillsätt grönsaker och kryddor och låt sjuda en stund på svag värme. 

Kavla ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen i 200 grader ca 5-7 minuter. 
Ta ut bottnen och bred på hälften av fyllningen. Strö över rikligt med riven ost. Höj temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare i ca 20 minuter eller tills pizzan fått en fin färg.





Gnuggade ögonen både en och två gånger när jag drog upp rullgardinen i dag. Vi har fått vinter igen! Nu pratar vi inte om lite rimfrost på marken utan vinter med snö, flera centimeter. Och än värre, det bara fyller på. 
Plötsligt kändes mina frösådda pelargonsticklingar inte så rätt i tiden längre. 

4 kommentarer:

  1. hoppsan bor ni långt norrut ,kallt ere ialla fall God fortsättning

    SvaraRadera
  2. Den ser god ut..skall pröva nån dag! Ha det bra i kölden..

    SvaraRadera
  3. Vad god den ser ut! Vinter, nu?!?! Här i Wales skiner solen och det är ca 20 grader!

    SvaraRadera
  4. Dette så skikkelig godt ut. God helg til deg.
    Klem

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...