8 jan. 2014

Bakdag...recept på morotssemlor....och trädgårdsfunderingar.



Idag har det varit bakdag här hos oss. 
Det blev två sorters semlor och ett glutenfritt bröd.
Till vänster morotssemlor
uppe till höger, ett glutenfritt bröd med morot
och nere till höger semlor med rågsikt, recept här


Här kommer receptet till morotssemlorna.

Lisas bröd

 10 dl mjölk eller vatten
4 tsk salt
100 g jäst eller 2 påsar torrjäst
1 dl sirap
3 dl riven morot
100 g riktigt mjukt smör
10 dl fyrkornsflingor (t.ex Nalle flingor)
ca. 17 dl vetemjöl

Värm vätskan till fingervarmt.
Smula ner jästen.
Tillsätt salt, sirap och riven morot.
Blanda ner fyrkornsflingorna och en del av vetemjölet. 
Tillsätt smöret och mera mjöl om det behövs.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Baka ut till semlor som får jäsa i  20-30 minuter.
Gräddas i 225 grader i ca.10 minuter.

Psst...kom ihåg att ha lite varmare vätska och att blanda jästen i mjölet om du använder torrjäst.


Från det ena till det andra. Gick ut en stund i trädgården idag för att pyssla om mina rosor som blev lite bortglömda där på höstkanten. Och eftersom vintern inte har behagat visa sig ännu så fick såna som jag en femte chans där att hinna med. Men nu pratas det ju faktiskt om att "pysyvä talvi on tulossa", så vi får se då om vi får vitt på marken till helgen.
Nåja, jag tog några varv runt gården och till min stora häpnad eller(kanske var det fasa) såg jag att pionerna har börjat skjuta små skott!! Och att äppelträden håller på att få mössöron! 
Alltså ni alla trädgårdsförståsigpåare därute,
 det där är väl inte så bra att växterna visar vårtecken nu när vinter äntligen utlovats.
Hur blir det sen till våren då, blir det inget alls eller kommer dom igång en andra gång. 
Och ska jag lägga jord på pionskotten eller bara låta dem vara?
Hela vädersystemet verkar ju vara helt ur balans.
Allsist blåomar pionan i februari :)

4 kommentarer:

  1. ja fåsi om allt blommar i febr.he var ti täck över me granris vi kan it göra så mytji annat.Va bussit me na recept ja baka ju rågbrö på trettondan .allt gar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä he ju så, vädre jär nåo som e vil.
      Kul att du ha testa rågbrö :)

      Radera
  2. oj härigud om he buri blom i feb.. men man vet int me heje vädre.Gott med hembakat..sku få bak jag å..men nu biter int na på..;)((((

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vädret har verkligen vari smått annorlunda i år.
      Int är det alltid som man har lust att baka....hoppas att ditt bakhumör snart kommer tillbaka.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...