29 okt. 2013

Två bakverk med banan



Åtminstone här hos oss återkommer dom nu och då, dom bruna bananerna som ingen vill äta.
Och vad är då mera passande än att använda upp dem i något bakverk.
Två olika varianter med banan har det blivit här under en kort tid.


Först ut är bananmuffins med smak av kanel. Superenkla att göra. Och ger saftiga och goda muffins.
Eftersom jag bakar allting med riktigt smör så har det en liten tendens att bli hårdare när man förvarar det svalt. Men värm dessa muffins några sekunder i mikron och du får en muffins som är som nygräddad.
Själv föredrar jag faktiskt att äta dessa muffins just lite ljumma...med lite vaniljglass ;)


Bananmuffins med smak av kanel

Torra ingredienser:
4 dl Glutenfri Fin mix, eller vanligt vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel

Våta ingredienser:
125 g smält smör
2 dl gräddfil, naturell yoghurt, creme fraiche el. liknande.
1 stort ägg
2 st. små mosade bananer

Börja med att blanda de torra ingredienserna.
Blanda sedan alla våta ingredienser.
Blanda sedan ihop de torra och de våta ingredienserna.
Rör bara så att det just och just blandas.
Skeda upp i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt.
Grädda i 175 grader ca. 20 minuter




Nästa ut är en bananchokladkaka.
Som bilden visar så passar denna ypperligt med en klick vispad grädde.
Receptet kommer ur boken 
Glutenfria bröd och bakverk för hela familjen.
Kakan går naturligtvis att göra med vanligt vetemjöl om man så vill.


Bananchokladkaka

2 ägg
2 dl socker
125 g smält smör
2 mosade bananer
3 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hackad blockchoklad
kokos till formen

Vispa ägg och socker poröst.
Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner blandningen i smeten. Häll smöret i smeten och rör om. 
Blanda den hackade chokladen med lite vetemjöl(för att undvika att all choklad åker till bottnen av kakan) Rör ner chokladen i smeten.
Häll smeten i en smord och "kokosbröad" form.
Grädda i 175 grader ca 30 minuter.





6 kommentarer:

  1. tackar för receptet.. jag brukar baka en banankaka o muffins..för visst hinner bananer bli bruna.Fina kulor du har stickat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du tycker om de stickade julkulorna :) Fler lär det nog bli. Det finns ju så många fina modeller i mönsterboken.

      Radera
  2. Kanske snor jag ditt banankakerecept och kanske inte men broilersoppan den var jättegod. Gubben min han var helförtjust så tack för det receptet. Ha en bra dag med det vackra solskenet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men oj va´ roligt att soppan smakade! Här går den nog också hem både hos stora och små.

      Radera
  3. I grannbyn har det bakats bananmuffins idag. Bra med lite inspiration...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt :) Alltid roligt att få höra att man kunnat bjuda på lite inspiration.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...