27 okt. 2013

Stickade julgranskulor och tankar kring julen.


Som jag nämnde i tidigare inlägg så har jag kört igång med julpysslandet redan. En del kanske inte tycker att det är så tidigt men för mig är det flera månader tidigare än vad det brukar va´. Dessutom tenderar mitt julpysslande till att bli bara mindre och mindre. Ungefär veckan före jul brukar jag lägga fram ljusstaken i fönstret och sen blir det inte mycket mer än så.

                      


Och nu kanske de mest julälskande skall sluta läsa. 
För till saken hör att jag blir bara mer och mer anti mot julen för varje år som går. I mina ögon har julen blivit till en materiell fest som fullständigt har spårat ur på alla plan. Om jag bara tänker på hur mycket krims krams och onödiga saker som köps blir jag smått illamående. Att köpa saker bara för att.....det kan jag faktiskt inte förstå vitsen i. Nu säger jag inte att vi inte skulle köpa julklappar även i vårt hus, men skulle jag ensam få bestämma så skulle julklappsantalet reduceras till nära noll och pengarna skulle läggas på t.ex upplevelser och resor i stället. Och ja vi har diskuterat det i familjen...och ännu är det julklapparna som vunnit. 
Något av det mest tragiska i detta är ju barnen som växer upp i detta slit och släng samhälle. Värdet på saker har sjunkt något skrämmande sedan man själv var i samma ålder. Jag upplever att barn och unga idag inte förstår vitsen med att ta hand om sina saker. Går något sönder finns det ju nytt i butiken :/ Säkert tycker någon nu, att ni måste ju försöka få era barn att förstå det där. Yes, det försöker vi så gott som varje dag. Men att försöka få ett helt samhälle att förstå det, det kan jag inte ta på mina axlar...
Nu gäller ju inte det här bara julklappar utan även allt annat runtomkring. 
När jag var till stan och handlade för någon dag sedan höll dom på att lägga fram alla dessa miljoner med olika varianter av ljusslingor som finns på marknaden. Behöver man faktiskt ha en ny modell ljusslinga varje år. Neee! Och ofta så räcker det ju inte med en ny ljusslinga utan det ju kan snabbt bli fem också, tå di e ju så fiin!
Och för att inte tala om all mat som först blir handlad och tillagad. Blir den uppäten är det ju "No problem". Men av egen erfarenhet vet jag att allt blir inte så gott och så bra som man tänkt sig plus att många tillreder så mycket mat så att det säkert skulle mätta en hel by. Och det som inte äts upp åker ju som känt ner i soporna. Ja huvvadå!

Nåja det där var bara en del tankar som jag ville få ur mig, för jag kan ärligt säga att vi går inte mot en av mina favorittider på året just nu. Det är som förstått lite svårt att undvika julen, dess uppmärksamhet pockar ju på överallt.Men nu över till mina stickade julgranskulor. Julälskare eller inte så har jag ända sedan jag såg dessa julkulor på flera ställen i fjol tänkt att jag vill sticka såna.
Och nu har det hunnit bli några varianter.


De var inte alls så lätta att göra som jag hade tänkt mig. Rätt så smått och pilligt är det. Men jag märker att det börjar gå lättare och lättare för varje boll jag gör.


Den första jag gjorde fick nog mera formen av ett ägg än en boll. 
Men vartefter man lär sig att hålla trådarna ungefär jämnspända så blir det bättre. Mönstren kommer ju förstås ur den här välkända boken med massor av fina och tydliga beskrivningar. Här har jag börjat på en lite annan färgkombination som jag själv tycker väldigt mycket om.  

Garn: Novitas Nalle
Stickor: Nr 3

8 kommentarer:

 1. förra inslaget hoppas du hittar användning föran.Julen ja herregud du har så rätt he ji värsta hälgin på åri ha spåra ur totalt .ska nu nain kom på vaför vi firar jul.Ha e bra D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert hittar den sin plats :)
   Ja varför julen firas tror jag nog är rätt så avlägsen för de flesta.

   Radera
 2. Oj skönt att nain annin oxå hatar jul.. Jag har i flera år gett varsin peng åt barnen å inget annat..Å nu förtjänar 2 av 3 själv så i år blir e inte ens det..huvudsaken att e finns en älgtungu på matbordet :)
  -G-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man har ju sina favoriter på julbordet. Men älgtunga har vi aldrig haft. Skulle väl nog behöva testas med så många jägare i huset :)

   Radera
 3. Jag håller med fullständigt i dina tankar kring julen! När vår son var 13 år frågade jag vad som var viktigast för honom på julen, jag förväntade mig att han skulle svara, pengar, dataspel osv. han säger så här: det viktigaste är att vi får vara tillsammans och äta hemlagad julmat...
  Fina kulor du har stickat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket klok son du har! Visst är det så att gemenskapen är bra mycket större än alla prylar. Det är ju även sånt man minns sen när man blir äldre.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...