26 apr. 2013

Mjöd

Ingen valborg utan mjöd!


Recept på mjöd.

4 liter vatten 
250 g farinsocker
250 g finsocker
saften av 1-2 citroner
Pyttelite färsk jäst, storlek som en liten ärta.
russin

Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret.
Tillsätt resten av vattnet.
Pressa citronerna och tillsätt saften.
Låt blandningen svalna till 37 grader.
Rör ut jästen i lite vätska och blanda det i mjödet.
Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Häll upp i flaskor. Tillsätt några russin och en tesked finsocker i varje flaska.
Låt stå tills det är klart.
I rumstemperatur är det klart på ca. 3 dygn och i kylskåp tar det ca. 1 vecka. När russinen flutit upp till ytan är det färdigt.
Förvara den färdiga drycken i kylskåp.
Håller ca. 1 vecka.

4 kommentarer:

  1. Ja mjöd ja, glömde inhandla farinsocker i dag ...
    inget farinsocker ... inget mjöd ;O/
    Får lösa det på något sätt ....
    Ha en finfin helg!
    Kram söderifrån ...

    SvaraRadera
  2. En av mina favorit drycker men tyvärr räcker varken tid eller ork till ,Trevlig helg ,nette

    SvaraRadera
  3. hejsan.ja ha också gjort mjöd idag.det hör liksom till.Lycka till med ruvningen.Ha det bra

    SvaraRadera
  4. Lite annorlunda med mjöd vid valborg hos oss sen vi bara är två "gamlingar" här. Helt annorlunda när vi var fyra pers förr i tiden då gjorde jag ett ämbar med mjöd och visst var det jättegott. Lite väl lite att bara göra en flaska. Tro mig, om än bråttom ibland men mycket roligare att tillaga det så länge det finns ungdomar i huset som är förtjusta. Ha en trevlig vappen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...