15 okt. 2012

Recept på Banan-kolapaj



Så är vi igång med en ny vecka.
Och den inleds med strålande sol =)

Det har kommit önskemål på receptet till pajen jag hade gjort tidigare.
Och visst kan jag bjuda på det.
Receptet är hämtat ur Tidningen Hembakat nr. 5, 2012

Ett tips är att använda kondenserad mjölk även till andra tillfällen när man vill ha en god kolasås.
Det krävs bara att man har en del tid, men annars är det hur lätt som helst.
(Kondenserad mjölk brukar man hitta i butiken  på samma hylla som kokosmjölk och liknande.)
Banan-kolapaj

Mördegsbotten:
120 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
100 g vit choklad

Kolakräm:
1 burk kondenserad mjölk (konserv)

Vaniljkräm:
3 äggulor
3/4 dl socker
3 msk majzena
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
15 g osaltat smör

Garnering:
2 skivade bananer
3 1/2 dl grädde
hyvlad mörk choklad
salta jordnötter
kakao


Kolakräm:
Koka den oöppnade burken, under lock, i en kastrull med vatten i ca. 3 timmar.
Obs! Burken skall vara täck med vatten hela tiden annars kan den explodera.
Låt svalna.

Mördegsbotten:
Blanda alla ingredienser i en skål och rör till en jämn deg.
Slå in i plastfolie och låt vila 20 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen till en rund platta och lägg den i en pajform.
Nagga bottnen med en gaffel.
Ställ in den i kylen i 30 minuter.
Grädda i 180 grader i 13-15 minuter.
Låt svalna.

Vaniljkräm:
Rör ihop äggulor, socker och majzena i en skål.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.
Tillsätt mjölk och låt koka upp.
Plocka upp stången och vispa ner mjölken i äggblandningen.
Blanda och häll tillbaka i kastrullen.
Koka försiktigt och under omrörning tills blandningen tjocknat.
Häll upp blandningen i en skål och tillsätt smöret, rör om tills det har smält.
Låt svalna.

Garnering:
Smält vitchokladen och pensla ett tunt lager i bottnen på pajskalet.(Jag lämnade bort detta)
Låt chokladen stelna innan du brer ut ett tunt lager med kolakräm.
Fördela bananskivorna över kolakrämen.
Bred sen ut ett lager med vaniljkräm och ovanpå det ett lager med vispad grädde.
Strö över hyvlad choklad, salta nötter och kakao.

Sedan er e bara ti mums i se ;)


Önskar er alla en riktigt fin vecka!

Catarina


4 kommentarer:

  1. he låter nou gott.he ji ju it na kalorier helder,HAHA HAA ,hälsn.fån en solig hemby

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig kaloribomb är vad det är. Men ibland kan vi strunta i det ;)

      Radera
  2. Oj va mycket gott du bakar..Jag har aldrig provat kondenserad mjölk..kanske man skulle ta o prova på..Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut skall du prova kondenserad mjölk. En riktigt god kinuskisås blir det.
      En fin vecka till dig med!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...