14 maj 2012

Receptet


Vilken storm vi har haft idag. Det känns som värsta höststormen. 
Blommorna ligger tryckta längs marken. Kan tänka mig att det finns en del som har blåst sönder. Är det inte regn så är det något annat. 
"Ibland er e hårt ett ede passlit"


Det blev en hel del tårtätande över helgen.
 Här hemma hade jag gjort en traditionell princesstårta. Säkert år och dar sedan det sist begav sig. Någon tror kanske att eftersom man är utbildad konditor så smaskar vi tårta mest varannan dag...men nej verkligen inte. Den här tårtan hade äldsta sonen önskat i flera veckor.
 Det är väl lite som med skomakarens barn det där...


 Här kommer i alla fall receptet ifall någon annan också vill göra princesstårta.


Botten:
4 ägg
4 dl socker
1 1/4 dl hett vatten
4 dl vetemjöl, för glutenfri botten använd Sempers Fin Mix
2 tsk bakpulver


  • Vispa ägg och socker.
  • Tillsätt vatten, lite i taget.
  • Sikta vetemjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten.
  • Häll smeten i en form som är ca. 26 cm i diameter. 
  • Grädda i 175 grader ca. 40 minuter.
  • Låt svalna.

----------------------------------------------------------------------------

Fyllning:
Hallonsylt
8 dl grädde
2 dl vaniljkräm
Till fuktning: Sprite läskedryck eller liknande.

  • Vispa grädden och blanda i vaniljkrämen

-------------------------------------------------------------------------------


Till garnering: 

Ca. 350-400 g marsipan


---------------------------------------------------------------------------------

Lägg ihop tårtan:

  1. Skär bottnen i tre delar.
  2. Fukta den första bottnen. Bred på hallonsylt och ett lager med vaniljgrädde.
  3. Lägg på följande botten. Fukta, bred på hallonsylt. Och sen ett rejält lager med vaniljgrädde som formas till en kupol.
  4. Lägg på den sista bottnen. Fukta. Och bred ett lager med vaniljgrädde över hela kakan.
  5. Putsa fatet runt kakan.
  6. Kavla ut marsipanen. Mät så att det räcker över hela kakan. Rulla upp marsipanen på en kavel eller dylikt. Och släpp försiktigt ut marsipanen över kakan.
  7. Släta till kanterna och skär bort överflödig marsipan.
  8. Sikta pudersocker över tårtan. 
           Klart!





Ha det bäst så syns vi en annan dag!

Catarina

1 kommentar:

  1. här är en blogg med glutenfria recept: glutenfria muminmamman :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...