16 apr. 2012

Nybakat bröd med iskall mjölk...

...det är gott!

Så idag jag bjuder på två olika sorters semlor. Först ut är Rågsiktsemlor.
 Super lätta att baka och väldigt omtyckta.


Och som nästa tar vi en glutenfri variant. Också de här riktigt mjuka och goda. (För det gott folk är ingen självklarhet när man käkar glutenfritt bröd.)


Ett tips när man bakar semlor är att inte göra degen för "stabbig", utan hellre lämna den på gränsen till "kladdig".
Och ett annat tips är att använda fiberhusk i den glutenfria degen för att få en bättre konsistens.

Lycka till med bakandet!


Semlor med rågsikt

5 dl vatten eller mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 dl flytande margarin eller matolja
1 påse torrjäst
5 dl rågsikt
ca. 7 1/2 dl jästbrödsvetemjöl


  • Värm mjölken lite varmare än ljummen
  • Tillsätt salt, sirap och olja.
  • Blanda torrjästen med rågsiktet och häll i smeten.
  • Och sist tillsätts jästbrödsvetemjölet.
  • Låt jäsa under bakduk ca. 30 minuter.
  • Dela degen  och baka ut till tjocka längder som skärs till passliga bitar.
  • Lägg på plåtar och låt jäsa ca. 30 minuter.
  • Grädda i 225 grader ca.10 minuter.
*********************************************************

Glutenfria semlor

5 dl vatten eller mjölk
1/2 dl olja
1 påse torrjäst
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
3 msk sirap
7 dl glutenfri mjölmix
2 dl bovetemjöl
1 kryddmått soda

  • Värm vatten eller mjölk till lite mer än ljummet
  • Tillsätt olja, fiberhusk, salt, ägg och sirap.
  • Blanda ordentligt och låt vila i 10 minuter.
  • Blanda torrjästen med bovetemjölet och häll i det.
  • Blanda sodan med en liten del av mixen och tillsätt. 
  • Och sist tillsätts resten av mixen.
  • Arbeta degen väl.
  • Klicka ut semlorna med hjälp av två matskedar. Eller rulla till bollar med VÄL mjölade händer.
  • Låt jäsa ca 40 minuter
  • Grädda mitt i ugnen ca.10 minuter

Sen är det bara å njut!

En riktigt bra vecka åt er alla!

Catarina

3 kommentarer:

  1. TACK, det ska jag prova på! Ser jättegott ut + mjölken ... mums :O)
    Ha en fin dag! Vi väntar SNÖ!!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. tackar för receptet.. skall prova nån dag, fast det liknar mitt recept ganska mycket.Det är så sant att det skall hellre va lite kladdigt o fastna på fingrarna då man knådar o rullar till en semla.. för är degen stabbi ja då blir de ingé bra.oj fyfabian om vi får snö idag som vädergudarna har lovat...ser nu int ut så ännu...ha en bra dag!

    SvaraRadera
  3. Tack du fick mej att baka genast,det var länge sen jag bakat semlor.Din mor.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...